Țara din UE care nu vrea un plafon pentru plățile în numerar: de ce e împotrivă

de: Ciprian Ioana
28 07. 2021

Uniunea Europeană vrea să limiteze plățile în numerar, dar nu pare să existe consens la nivelul blocului comunitar.

Uniunea Europeană a propus recent un plafon de 10.000 de euro la nivelul statelor membre pentru plățile în numerar. Cu alte cuvinte, să poți plăti cash doar bunuri și servicii al căror preț nu depășește acest prag. Numai că nu prea există consens.

Una dintre țările care se opun este Austria. Ministrul de Finanțe din această țară, Gernot Bluemel, și-a exprimat opoziția față de planul oficialilor de la Bruxelles.

Austria nu e de acord cu plafon pentru plățile cash

„Numerarul este un subiect sensibil în Austria”, a declarat Bluemel, la videoconferința informală a miniștrilor Economiei și Finanțelor din UE.

Deși Viena a salutat alte elemente ale planului, cum ar fi propunerea de înființare a unei noi autorități a UE, care va avea drept misiune combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, precum și propunerea de a reglementa mai dur criptomonedele, Bluemel a explicat că mulți austrieci văd numerarul ca fiind fundamental pentru siguranță și libertate.

„Nu vedem o valoare suplimentară a plafonului pentru plățile mari în numerar”, a declarat ministrul austriac de Finanțe.

Ce urmărește UE

Majoritatea statelor membre UE au adoptat deja limite mai stricte, începând de la 500 de euro în Grecia. Dar plafonul va trebui introdus în țări ca Germania, Austria, Luxemburg și Cipru sau redus în altele.  Pentru ca propunerea să fie adoptată, ea trebuie aprobată de Parlamentul European și statele membre UE.

UE crede că acest plafon este suficient de ridicat pentru a nu pune la îndoială moneda euro ca mijloc legal de plată și recunoaște importanța vitală a plăților în numerar. Aproximativ două treimi dintre statele membre prevăd deja plafoane de acest tip, dar cuantumul acestora variază de la un stat la altul – vezi și cazul României referitor la suma de bani cash pe care o poți scoate din țară, despre care am scris AICI.

Plafoanele naționale sub 10.000 euro pot rămâne în vigoare.